Ingeborg Depoorter

Ingeborg Depoorter is afgestudeerd in 2005 als kinesitherapeut maar reeds tijdens haar opleiding gebeten om meer te weten, dus besloot ze om na het behalen van haar diploma, de extra driejarige full time opleiding osteopathie te volgen aan de IAO te Gent. Sinds 2008 beoefent ze uitsluitend osteopathie : "een beroep dat ik met ongelofelijk veel goesting doe. Ik werk 2 dagen (ma en di) in Nederland en de rest van de week thuis te Oostende".

Osteopathie is voor mij verder kijken dan waar het pijn doet : het is vaak zo dat het symptoom niet altijd het echte probleem is. Ons lichaam is een fantastische machine die uit verschillende ‘onderdelen’ bestaat die onderling met elkaar in verbinding staan en zo ook elkaar kunnen beïnvloeden.

Het is ook vaak zo dat als patiënten bij ons komen, ze reeds een volledig traject hebben doorlopen. Mensen sukkelen bijvoorbeeld al een geruime poos met rug of nekklachten en uit onderzoek ( RX, NMR,… ) blijkt er geen (of onduidelijke) reden te zijn voor hun pijn. Tevens werken dan pijnstillende of ontstekingsremmende medicamenten ook niet afdoende en kan de kinesitherapeut maar tijdelijke verlichting brengen. Dat zijn de mensen die dan vaak ten einde raad naar de osteopaat komen omdat wij verder kijken. Kunnen we alles oplossen? Jammer genoeg niet, maar ik doe toch wel mijn uiterste best om mensen te helpen door voorbij de pijnklacht te kijken.

Met patiënten die ik voor het eerste keer zie, stel ik altijd dezelfde behandelplan op : eerst maken we een uitgebreid praatje : ‘wie is de persoon die voor mij zit en wat is zijn/haar medische voorgeschiedenis?’ Wat zijn de klachten? Hoe lang heb je ze al ? Hoe zijn ze ontstaan? Ik probeer door gericht vragen te stellen na te gaan wat mogelijks de oorzaak kan zijn. Kan een moeilijke spijsvertering ( zuurbranden, darmklachten,…) pijn veroorzaken in de boven of onderrug? Jazeker, en nog veel meer dan dat alleen !

Nu we het over ‘de’ oorzaak hebben van chronische pijnklachten: vaak is het een combinatie van een aantal dingen. Op nummer 1 wat betreft het instant houden van een chronisch pijnklacht is stress, daar kunnen we niet om heen. We kunnen hierover praten met de patiënt en tips geven om hiermee om te gaan maar dit is iets waarmee je zelf aan de slag moet.
Op nummer 2 staat onze metabole toestand oftewel de ‘je bent wat je eet’ toestand. Veel mensen hebben een verkeerde perceptie van wat gezond/ongezond. Ik ga hier ook uitgebreid mee aan de slag als ik tijdens de anamnese opmerk dat de persoon voor mij een slecht eetpatroon heeft en mogelijks hierdoor met onopgeloste pijnklachten zit.
Er zijn tevens ook veel mensen die preventief een paar keer per jaar bij een osteopaat langsgaan voor een ‘APK’. Dit werkt mijn inziens perfect omdat we dan kunnen anticiperen op het ontstaan van een klacht … onder het motto : beter voorkomen dan genezen!

Tarieven:
eerste consult (45 min): 90 euro
vervolgafspraak (30-45 min): 72 euro