Osteopaten

Lore Verstraete

Lore Verstraete werkt al vanaf 2000 met hart en ziel in het Zeeuwse Tholen. Ze studeerde af in 1997 in Leuven aan de Katholieke Universiteit voor Motorische Revalidatie en Kinesitherapie. Daarna volgde ze een opleiding voor osteopathie aan de I.A.O. in Gent, waar ze in 2000 haar diploma behaalde. Verder heeft ze een opleiding gevolgd in de fasciatherapie Methode Danis Bois. Lore is getrouwd met Pieterjan en ze hebben samen 3 kinderen: Warre, Rhune en Briek.

“Anatomie en pathologie hebben mij altijd heel erg gefascineerd en na al die jaren vind ik osteopathie nog steeds een ongelofelijk interessant beroep, en ik had voor mezelf geen betere job kunnen vinden. Mensen komen bij mij met erg uiteenlopende klachten. De enorme variëteit aan patiënten, maakt dat een dag voorbij vliegt.
Als osteopaat probeer ik de puzzelstukjes in mekaar te laten passen. De zoektocht naar wat nu de oorzaak van de klachten is, is telkens een uitdaging. Dat kan een houdingsprobleem zijn, overbelasting, stress, structurele of emotionele blokkades, voeding of trauma enzovoort. Ik kan nog steeds versteld staan hoe een lichaam kan reageren op een behandeling en ‘zelf’ in werking schiet, zowel na een manipulatie, als na een zachte fasciale techniek. De combinatie van beide behandelingstechnieken en het bekijken wat voor elke patiënt afzonderlijk het beste werkt, vind ik daarom erg motiverend. Ook de preventie en opvolging vind ik zeer belangrijk.
Ik probeer steeds het beste van mezelf te geven, maar het feit dat ik mijn werk zo graag doe maakt dit eigenlijk heel gemakkelijk!”

Wouter Bekaert

Wouter Bekaert is sinds juli 2001 werkzaam als osteopaat in Zeeland en is stilaan verankerd in de Zeeuwse klei. Wouter Bekaert behaalde in 1998 aan de Universiteit Gent zijn licentiaatdiploma in de Motorische Revalidatie en Kinesitherapie (fysiotherapie) en studeerde daarna aan de International Academy of Osteopathy te Gent, waar hij als osteopaat afstudeerde in 2001.In 2010 behaalde hij zijn diploma in de kinderosteopathie na een tweejarige postgraduate opleiding (Panta Rhei).

“In de osteopathie ga je op zoek naar de oorzaak van de klacht. Wij zoeken die oorzaak in de beweeglijkheid van het lichaam. Het mooie aan de osteopathie is dat de osteopaat het lichaam niet herstelt, maar indien je de juiste bewegingsproblemen losmaakt, het lichaam het zelf doet!”

“Osteopathie is een therapie waarbij je snel resultaat verwacht. Dit werkt onzettend motiverend voor mij. Mede daarom behandel ik zo graag kinderen. Bij kinderen zie je zelden chronische klachten en ze beschikken over een groot zelfherstellend vermogen, waardoor positief resultaat vaak nog sneller bereikt wordt.”

Ingeborg Depoorter

Ingeborg Depoorter is afgestudeerd in 2005 als kinesitherapeut maar reeds tijdens haar opleiding gebeten om meer te weten, dus besloot ze om na het behalen van haar diploma, de extra driejarige full time opleiding osteopathie te volgen aan de IAO te Gent. Sinds 2008 beoefent ze uitsluitend osteopathie : "een beroep dat ik met ongelofelijk veel goesting doe. Ik werk 2 dagen (ma en di) in Nederland en de rest van de week thuis te Oostende".

Osteopathie is voor mij verder kijken dan waar het pijn doet : het is vaak zo dat het symptoom niet altijd het echte probleem is. Ons lichaam is een fantastische machine die uit verschillende ‘onderdelen’ bestaat die onderling met elkaar in verbinding staan en zo ook elkaar kunnen beïnvloeden.

Het is ook vaak zo dat als patiënten bij ons komen, ze reeds een volledig traject hebben doorlopen. Mensen sukkelen bijvoorbeeld al een geruime poos met rug of nekklachten en uit onderzoek ( RX, NMR,… ) blijkt er geen (of onduidelijke) reden te zijn voor hun pijn. Tevens werken dan pijnstillende of ontstekingsremmende medicamenten ook niet afdoende en kan de kinesitherapeut maar tijdelijke verlichting brengen. Dat zijn de mensen die dan vaak ten einde raad naar de osteopaat komen omdat wij verder kijken. Kunnen we alles oplossen? Jammer genoeg niet, maar ik doe toch wel mijn uiterste best om mensen te helpen door voorbij de pijnklacht te kijken.

Met patiënten die ik voor het eerste keer zie, stel ik altijd dezelfde behandelplan op : eerst maken we een uitgebreid praatje : ‘wie is de persoon die voor mij zit en wat is zijn/haar medische voorgeschiedenis?’ Wat zijn de klachten? Hoe lang heb je ze al ? Hoe zijn ze ontstaan? Ik probeer door gericht vragen te stellen na te gaan wat mogelijks de oorzaak kan zijn. Kan een moeilijke spijsvertering ( zuurbranden, darmklachten,…) pijn veroorzaken in de boven of onderrug? Jazeker, en nog veel meer dan dat alleen!

Nu we het over ‘de’ oorzaak hebben van chronische pijnklachten: vaak is het een combinatie van een aantal dingen. Op nummer 1 wat betreft het instant houden van een chronisch pijnklacht is stress, daar kunnen we niet om heen. We kunnen hierover praten met de patiënt en tips geven om hiermee om te gaan maar dit is iets waarmee je zelf aan de slag moet. Op nummer 2 staat onze metabole toestand oftewel de ‘je bent wat je eet’ toestand. Veel mensen hebben een verkeerde perceptie van wat gezond/ongezond. Ik ga hier ook uitgebreid mee aan de slag als ik tijdens de anamnese opmerk dat de persoon voor mij een slecht eetpatroon heeft en mogelijks hierdoor met onopgeloste pijnklachten zit.
Er zijn tevens ook veel mensen die preventief een paar keer per jaar bij een osteopaat langsgaan voor een ‘APK’. Dit werkt mijn inziens perfect omdat we dan kunnen anticiperen op het ontstaan van een klacht … onder het motto : beter voorkomen dan genezen!

Piet-Jan De Coninck

Piet-Jan De Coninck vervoegde de praktijk in 2012. Hij studeerde af in 2009 als osteopaat aan de international academy of osteopathy in Gent en startte kort daarna zijn zelfstandige praktijk in Deinze (België). Als fervent sporter tracht hij ook als osteopaat een meerwaarde te bieden in de topsport en is hij actief in de medische begeleiding van het Rabobank wielerteam.