Ingeborg Depoorter

Mijn naam is Ingeborg Depoorter, afgestudeerd als master in de Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie in 2005 maar gebeten om meer te weten. Ik volgde de driejarige fulltime opleiding osteopathie aan de IAO te Gent om in 2008 af te studeren. Sindsdien werk ik uitsluitend nog als osteopaat en heb 2 praktijken waar ik werk: eentje in Nederland (Zeeland) waar ik 2/3 dagen aan het werk ben en mijn praktijk aan huis in Oostende.

Wat is osteopathie voor mij?

Een oorzaak van een klacht is meerlagig, en er zijn 3 even belangrijke systemen die met elkaar in verbinding staan.

  1. Structurele: ons bewegingsapparaat
  2. Metabole: je bent wat je eet!
  3. Psycho-emotionele: zitten we goed in ons vel?

Ikzelf ben niet de osteopaat die enkel en alleen het bewegingsapparaat onderzoekt en behandelt. Ik geloof heel sterk in een wisselwerking en onlosmakende verbondenheid van de 3 bovenstaande systemen waar, mijn inziens, de sleutel tot een completere of holistische benadering van een (chronische of vaak terugkerende) klacht.

Het is ook vaak zo dat als patiënten bij ons komen, ze reeds een volledig traject hebben doorlopen. Mensen sukkelen bijvoorbeeld al een geruime poos met rug of nekklachten en uit onderzoek (RX, NMR,…) blijkt er geen (of onduidelijke) reden te zijn voor hun pijn. Tevens werkt dan pijnstillende of ontstekingsremmende medicatie ook niet afdoende en kan de kinesitherapeut maar tijdelijke verlichting brengen. Dat zijn de mensen die dan vaak ten einde raad naar de osteopaat komen omdat wij verder kijken. Kunnen we alles oplossen? Jammer genoeg niet, maar ik doe toch wel mijn uiterste best om mensen te helpen door voorbij de pijnklacht te kijken.