Piet-Jan De Coninck

Piet-Jan De Coninck (35) studeerde af in 2009 als osteopaat aan de International Academy of Osteopathy in Gent en startte kort daarna zijn praktijk in Deinze (België). Sinds 2012 vervoegt hij ook twee à drie dagen per week onze praktijk, waar hij in de loop der jaren onschatbare ervaring kon opdoen. 

Met zijn verleden als voetballer aan de topsportschool heeft hij als osteopaat altijd geprobeerd een meerwaarde te bieden aan sporters. Zo was hij ook zes jaar actief in de medische begeleiding van het Rabobank wielerteam, het huidige Jumbo-Visma. Zijn passie voor het menselijk lichaam ontstond toen hij zelf op jonge leeftijd een zware blessure opliep: “Van thuis uit kreeg ik een eenvoudige gezondheidsvisie mee: zo veel mogelijk vers, onbewerkt eten, vaak bewegen en geregeld een bezoek aan de chiropractor en osteopaat. Toen dokters me vertelden dat ik nooit meer zou kunnen sporten, deden we dan ook een beroep op de complementaire geneeskunde. Daardoor kan ik nu, twintig jaar later, nog steeds het uiterste van mijn lichaam vergen.

Jaarlijks volgt hij bijscholingen, hij deed een extra opleiding medische basiskennis en blijft nieuwe wegen in de osteopathie verkennen. De laatste jaren groeide ook zijn interesse in toepassingen in de neurologie, bij hersentrauma of beroertes bijvoorbeeld. “Bij mensen die denken dat ze niet meer geholpen kunnen worden of die overal elders te horen krijgen dat ze “ermee moeten leren leven”. Als je dan als therapeut kan helpen, krijg je kippenvel. Osteopathie is veel meer dan enkel manipulatie, het kraken zoals mensen het kennen. Fysiek, emotioneel, metabool (de stofwisseling), neurologisch … wij zien een mens in zijn totaliteit en benaderen een klacht vanuit alle facetten, waardoor je een heel veelzijdige behandeling krijgt die je helpt een betere versie van jezelf te worden. Ook als je een fysieke klacht hebt zonder duidelijke (structurele) oorzaak.

Piet-Jan werkt onder andere volgens de methode van de Applied Kinesiology, of toegepaste functionele neurologie. Een manier van testen die in 1964 door een Amerikaanse chiropractor werd ontworpen, en die Piet-Jan aangeleerd kreeg door de autoriteit op dit gebied, Joe Shafer DC (USA). De ervaring van de therapeut speelt een grote rol in de effectiviteit van deze behandeling, want goed toegepast weerspiegelen spierreacties wat misloopt in de onderliggende lichaamsprocessen. “Het is een manier van werken die zorgt dat ik een graadmeter heb om voor en na de behandeling te checken wat het effect is.

Piet-Jan geeft graag mee dat iedereen baat kan hebben bij een osteopatische behandeling, zowel jong (pasgeboren) als oud, sporters of minder sportieve mensen, preventief als curatief. “Er is geen leeftijdslimiet: mijn oudste patiënt is 87 en wipt nog steeds kwiek op en af de tafel. Ik raad ook aan niet te wachten tot je alle andere behandelingen hebt geprobeerd of je probleem al heel vergevorderd is: hoe vroeger je komt, bij klachten of zelfs preventief, hoe makkelijker omkeerbaar iets is. In samenspraak met de patiënt en de reguliere geneeskunde vormt osteopathie een belangrijke tool om mensen fitter, gezonder en gelukkiger te maken.”